nedeľa 9. novembra 2008

Študijný pobyt v Európskom ústave jadrovej fyziky- 4.deň- CERN


Náš ďalší, v poradí druhý deň začal príjemným neskorším prebudením. Nebolo potrebné sa nikam ponáhľať- tento deň sme mali prednášky v blízkej prednáškovej miestnosti priamo v hlavnej budove. Tak sme sa naraňajkovali a presunuli sa o poschodie vyššie.
 
Žiaľ, tu sme sa presvedčili vďaka Mickovi , že výber študentov neobsahoval tých možno najsprávnejších. Niektorí si totiž dovolili zaspať, alebo im nerobil problém miesto 10 min prestávky si urobiť 20 minútovú. Treba byť veľmi vďačný, že prednášatelia ( ja som to mohol vidieť konkrétne pri K.Šafaŕíkovi)  si večer trošku oddýchli, porozprávali sa s priateľmi a v noci, často po polnoci, si pripravovali svoje prednášky pre nás. 
Prvou prednáškou bolo pokračovanie - Úvod do fyziky častíc. Na túto dlhú a namáhavú prednášku, ktorú naďalej prednášal p. Šafařík nadviazal Dr. Peter Magdolen, ktorý nás odľahčil finančnými otázkami okolo Slovenska v CERN-e. Slovensko tohoto roku dosiahlo pri členskom príspevku asi 4mil CHF.   Je potrebné napríklad uviesť, že to, že daná krajina platí udržiavací poplatok člena v CERN-e je bohate málo k tomu, aby mohla vykonávať experimenty. Preto je úžasné, že krajina ako Slovensko dokáže nájsť ďalších 30 percent z týchto financií na investovanie do reálneho výskumu...


Prv nás Roman Lietava oboznámil s fascinujúcou výstavou Mikrokozmos. Po nej sme sa presunuli do malej miestnosti, kde sme robili rôzne pokusy. Veľmi zaujímavé bolo meranie planckovej konštanty. 
Dozvedeli sme sa však ešte mnoho ďalších zaujímavých informácií- zhotovili sme si hmlovú komoru, kde sme pozorovali podobne, avšak iným spôsobom než v Mikrokozme kozmické žiarenie. 
A aby nestačilo užasnutia, na záver nás čakal K.Šafařík a B. Pastirčák s tekutým dusíkom a Meissnerovým efektom. B.Pastirčák sa napriek vzpieraniu voči  K.Šafaříkovi dal nahovoriť na pokus a neostávalo mu nič iné, len veriť, že ho K.Šafařík predsalen nepoleje tekutým dusíkom :)
Všetko som sa snažil dokmentovať fotoaparátom a pri tom vnímať každý detail, ktorý mi bol neznámy. Nuž a teda akoby za zásluhu prišiel darček. Návšteva Francúzskeho mestečka Annecy, vzdialeného asi 50km od Ženevy. Mestečko dodržalo sľubované očakávania- podobnosť s Benátkami,( ktoré sa v čase našej návštevy CERN-u nachádzali v stave rekordne vysokej vodnej hladiny, dokonca aj námestie svätého Marka bolo zaplavené). 
Nuž a tú krásu som len fotil a fotil... 

Žiadne komentáre: